Racuszki drożdżowe z bananami i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zrobiłam pierwszy raz takie racuszki drożdżowe z dodatkiem bananów i żurawiny i szczerze przyznam ,że są rewelacyjne .Moi domownicy zjedli je z wielkim apetytem w dość szybkim tempie-są przepyszne i bardzo delikatne.

  • 60 min

Składniki:

  • ok.60 dag mąki pszennej
    4 dag drożdży
    1,5 szkl.mleka
    2 małe jajka
    łyżeczka cukru
    1 cukier waniliowy z dodatkiem prawdziwej wanilii,szczypta soli
    2 banany,2 garście suszonej żurawiny
    olej do smażenia
    cukier puder do potrzepania racuszków

Racuszki drożdżowe z bananami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem,dodać 2 łyżki ciepłego mleka i łyżkę mąki wymieszać i pozostawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce na 5-7 min.Mleko podgrzać ,żeby było ciepłe.Do podrośniętego zaczynu dodajemy cieple mleko,mieszamy,dodajemy jajka,mieszamy,dodajemy cukier waniliowy i przesianą mąkę,sól, wszystko dokładnie mieszamy.Do ciasta dodajemy pokrojone w plasterki banany i suszoną żurawinę.Przykrywamy ciasto i odstawiamy w cieple miejsce do wyrośnięcia na ok.15 -20min.Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy go .Maczając łyżkę w zimnej wodzie nakładamy na patelnie porcje ciasta.Smażymy po ok.3 min.z obu stron na złoty kolor.Usmażone racuszki osączamy na papierowym ręczniku.Trzepiemy cukrem pudrem.

Porady

Do ciasta zamiast żurawiny możemy dodać rodzynki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy