Racuszki na zsiadłym mleku z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

idealne na śniadanie lub podwieczorek

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 2 szklanki zsiadłego mleka
    4 jajka
    30 dag mąki pszennej
    2 łyżki cukru
    szczypta soli
    1 puszka brzoskwiń
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania

Racuszki na zsiadłym mleku z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brzoskwinie pokroić w kostkę i odsączyć na sicie z nadmiaru płynu.
    Żółtka wymieszać mikserem z cukrem i zsiadłym mlekiem.
    Cały czas miksując przesiać mąkę i dokładnie wymieszać.
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
    Na głębokiej patelni rozgrzać olej.
    Kłaść łyżką porcje ciasta na rozgrzany olej.
    Na wierzchu dać kilka cząstek brzoskwiń.
    Smażyć na rumiano z dwóch stron.
    Po zdjęciu z patelni odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
    Podawać najlepiej posypane cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy