Racuszki z cukinią

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nietypowe racuszki - dla wielbicieli słonych przekąsek. Bardzo prosty i szybki przepis na smaczną przekąskę z dodatkiem cukinii.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 ml mleka
    1 jajko
    170 g mąki pszennej
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 mała cukinia
    olej do smażenia

Racuszki z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól oraz sodę oczyszczoną, wymieszać.
    Dodać mleko i jajko i wymieszać składniki rózgą kuchenna na jednolitą masę.
    Cukinię dokładnie umyć, wytrzeć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć z soku, a następnie włożyć do ciasta i wymieszać łyżką.
  • 2. Ciasto wykładać po łyżce na rozgrzaną patelnię i smażyć obu stron na złoty kolor. Placki wykładać na papierowy ręcznik kuchenny, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy