Racuszki z jabłkami

0 (0 ocen)

Smaczne i szybkie placuszki.

Składniki:

  • 4 jajka
    4 łyżki mąki
    0,5 szkl. kefiru
    szczypta soli
    2 jabłka
    olej do smażenia
    cukier puder lub syrop

Racuszki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrać jabłka i pokroić w plastry.
    Ubić zółtka z mąką i kefirem .Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną piane ,połączyć białka z masa z żółtek.
  • 2. Rozgrzać olej , nałożyć na patelnię masę w postaci placuszków , na które kłaść kawałki jabłek. Smażyć z obu stron na rumiany kolor.
  • 3. Racuszki posypać cukrem pudrem lub polać syropem (według uznania).
    Smacznego:)

Porady

Można do masy z żółtek dodać starte wcześniej jabłka na grubych oczkach zamiast umieszczania plastrów jabłek na wierzchu racuszków. Zamiast jabłek można użyć rabarbaru. Jeśli ktoś lubi puszyste można dodac pół łyżeczki sody lub proszku do pieczenia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy