Racuszki ze śliwką

0 (0 ocen)

  • 15 min

Bardzo proste, smaczne, sezonowe racuszki ze śliwką w środku.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 jajko
    1 szklanka kwaśnej śmietany 12%
    1 szklanka mąki
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    małe śliwki (ok. 10 sztuk)
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania

Racuszki ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko, śmietanę, mąkę i proszek do pieczenia zmiksować na jednolitą masę. Śliwki przepołowić. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju, rozgrzać tłuszcz. Kłaść jedną łyżkę ciasta, zaraz kłaść połówkę śliwki, zalać ją drugą łyżką ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Wykładać na papierowy ręcznik. Posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy