Raczek nieboraczek

0 (0 ocen)

Często zostaję jako Niania z półtorarocznym synkiem Kuzyna. Staram się urozmaicać mu kuchnię, a tym bardziej, że nie przepada za zwykłymi bułkami. Tak oto powstał raczek. Zainspirowana zdjęciem postanowiłam zrobić swojego. Małemu od razu przypadł do gustu. Pierwsze co zrobił to wydłubał mu oczka. :)

Składniki:

  • Ciasto:
    -0,5kg mąki,
    -250 ml mleka,
    -50g drożdży,
    -100g cukru,
    -70g margaryny.

    Dodatkowo:
    -jedno jabłko,
    -garść jagód,
    -2 łyżki cukru,
    -pół łyżeczki cynamonu,
    -1 jajko.

Raczek nieboraczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy, kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę mąki i cukru. Mieszamy. Zostawiamy na chwilkę, aż drożdże zaczną pracować. Pozostałą część mąki przesiewamy do miski, dodajemy cukier i pracujące drożdże. Mieszamy drewnianą szpatułką. Roztapiamy margarynę i dodajemy do ciasta. Zagniatamy. Odstawiamy na 1,5h do wyrośnięcia.
    Gotowe ciasto znów zagniatamy i dzielimy na pół. Jedną część wałkujemy na prostokąt o grubości 3-5mm. Po obydwu stronach nacinamy paski. Jabłko myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Następnie mieszamy z jagodami, cukrem i cynamonem. wykładamy na środek prostokąta i zawijamy paski. Prawe na lewą, lewe na prawą.
    Wykładamy na blachę wyłożoną papierem. Pozostałą część także wałkujemy. Grubość ta sama. Wykrawamy kółka i robimy małe pączusie. ok 8-10. Nadziewając jabłkiem i jagodami. Układamy koło korpusu. Robimy szczypce. Kulkę przecinamy na pół nożyczkami i kładziemy także przy korpusie. Z następną postępujemy tak samo. Głowę też robimy w ten sam sposób tylko większą.Odrywamy kawałek i robimy czułki i ogon. Smarujemy wszystko roztrzepanym jajkiem.
    Pieczemy w temperaturze 175 stopni 25minut.

Komentarze

Podobne przepisy