Rafaello

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto, które przypadnie do gustu amatorom migdałów i kokosu:)

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    9 jaj
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1 1/2 szklanki mąki
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Składniki na masę:
    1/2 l śmietany kremówki
    2 śmietany "Śnieżka"
    1 szklanka ajerkoniaku
    100 g migdałów
    200 g wiórków kokosowych
    1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
    wódka/spirytus
    cukier puder - do smaku

Rafaello - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę na sztywno. Dodać cukier, cukier waniliowy i stopniowo żółtka. Na koniec dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt wylać na blachę i upiec. Po ostudzeniu biszkopt przekroić na pół.

  • 2. Zmieszać wiórki kokosowe z migdałami, zalać je ajerkoniakiem i pozostawić na kolka godzin. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić ze "Śnieżką", dodać zalany ajerkoniakiem kokos. Masę można dosłodzić cukrem pudrem.
  • 3. Pierwszą połowę biszkoptu skrapiamy alkoholem. Rozsmarowujemy dżem. Na dżem wykładamy masę (odrobinę zostawiamy na wierzch placka) i przykrywamy drugim biszkoptem (również skropionym alkoholem). Wierzch ciasta ozdabiamy niewielką ilością masy i zdobimy wiórkami kokosowymi zmieszanymi z migdałami. Można też zrobić czekoladowe kleksy.

Porady

Do masy kokosowo-migdałowej z ajerkoniakiem można dodać więcej alkoholu, tego samego, którym nasączamy ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy