1.Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę na sztywno. Dodać cukier, cukier waniliowy i stopniowo żółtka. Na koniec dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt wylać na blachę i upiec. Po ostudzeniu biszkopt przekroić na pół.
2.Zmieszać wiórki kokosowe z migdałami, zalać je ajerkoniakiem i pozostawić na kolka godzin. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić ze "Śnieżką", dodać zalany ajerkoniakiem kokos. Masę można dosłodzić cukrem pudrem.
3.Pierwszą połowę biszkoptu skrapiamy alkoholem. Rozsmarowujemy dżem. Na dżem wykładamy masę (odrobinę zostawiamy na wierzch placka) i przykrywamy drugim biszkoptem (również skropionym alkoholem). Wierzch ciasta ozdabiamy niewielką ilością masy i zdobimy wiórkami kokosowymi zmieszanymi z migdałami. Można też zrobić czekoladowe kleksy.
Porady
Do masy kokosowo-migdałowej z ajerkoniakiem można dodać więcej alkoholu, tego samego, którym nasączamy ciasto.
Komentarze