Rafaello al'a Tiramisu

3 (1 ocen)

  • 40 min

Prosta wersja dla tych co nie lubią piec biszkoptu :)

  • 40 min

Składniki:

  • 2 x śmietana 36% ( po 250 ml)
    2 x śmietanfix
    cukier puder - ilość wg gustu
    2 x mascarpone
    2 paczki podłużnych biszkoptów
    1 butelka Canarii kokosowego
    200 g kokosu
    100 g płatków migdałowych

Rafaello al'a tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki do rafaello 1. Przygotować prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Śmietanę wraz ze śmietanfixem ubić z pudrem cukrem, na koniec powoli do ubitej śmietany dodać mascarpone oraz kokos i delikatnie wymieszać
    Biszkopty moczymy szybkimi ruchami w Canarii kokosowym (takie tanie pseudo malibu) i od razu układamy na blaszce.
    Na biszkopty położyć śmietanę i posypać płatkami migdałowymi.
    Ułożyć kolejną warstwę: biszkopty, śmietana, płatki migdałowe

Porady

Warto ubijanie podzielić na dwie części. Czyli: 1 śmietana + 1 śmietanfix + puder + mascarpone + pół paczki kokosu ubić za jednym razem, potem drugi raz. Zbyt duża ilość śmietany nie zawsze się ubije,czasem zrobi się masło, lub się zważy Dzieląc ubijanie na pół mamy pewność, że wszystko wyjdzie.

Komentarze

Podobne przepisy