Rafaello Coco

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ciasto bez pieczenia, które udaje się zawsze. Jest przepyszne i słodziutkie, może być przygotowane na każdą okazję, gdyż jest bardzo eleganckie.

  • 30 min

Składniki:

  • 2 op. krakersów, 1 kostka masła, 200 g wiórek kokosowych, 1 cukier waniliowy, 0,5 l mleka, 2 żółtka, 1 szkl. cukru, 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 2 czubate łyżki mąki pszennej

Rafaello coco - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Żóltka, cukier waniliowy i 0,5 szklanki cukru, zmiksować. Dodać obie mąki i 1 szklankę mleka. Wszystko razem dokładnie wymieszać
    2. Pozostałą ilość mleka z pozostałym cukrem, zagotować, mieszając by się nie przypaliło. Do gotującego mleka wlać wcześniej przygotowaną masę, mieszać do zgestnięcia. Mamy uzyskać budyń. Wystudzić
    3. W misce zmiksować masło, następnię ciągle miksując dodawać po jednej łyżce budyniu. Na koniec wsypać 2/3 całości wiórek. Masę podzielić na 3 części
    4.W brytfance ułożyć krakersy, na przemian z kremem ( wychodzi 3 warstwy). Na wierzchu masę posypać pozostałą częścią wiórek. Ciasto należy schłodzić, najlepiej całą noc i cały czas przetrzymywać w lodówce.

Porady

1.Brytfankę najlepiej wyłożyć folią aluminiową. Wygoniej wtedy wyjmować z niej ciasto 2. Przed podaniem najlepiej wyjąć ciasto z lodówki, ok, 15-20 min wcześniej, ponieważ lekko zmięknie i czuć lepiej jego smak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy