Rafaello foryśki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, zmiksować na sztywną pianę po czym stopniowo dawać pół szkl. cukru, ubijać aż białka będą sztywne. Żółtka utrzeć na gładką masę z pozostałym cukrem i olejem, powoli dodać do białek i delikatnie wymieszać, stopniowo dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, oraz wodę, mieszać, aż powstanie gładka masa.
Przelać ciasto do wysmarowanej i obsypanej bułką tartą tortownicy i piec 30-40 min w temp. 180ᵒC. po upieczeniu zostawić na jakiś czas w lekko uchylonym piekarniku. Po wystygnięciu podzielić biszkopt na 3 części z czego 2 dajemy do masy.
Masa:
W jednej szklance śmietany rozpuścić 2 czekolady na małym ogniu ciągle mieszając i odstawić do ostygnięcia. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno.
2 placki biszkopta przeznaczonego do masy pokruszyć na drobne kawałki i dodać do nich ostudzoną czekoladę, cukier waniliowy, ¾ wiórków i ¾ ubitej śmietany. Wymieszać.
Otrzymaną masę wyłożyć na pozostały placek biszkopta, na to rozprowadzić resztę bitej śmietany i posypać wiórkami lekko je przygniatając. Przyozdobić wedle uznania. Odstawić do lodówki.
Komentarze