Rafaello na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozpuszczamy w szklance mleka i dodajemy do wcześniej utartych żółtek.Pozostałe 2 szklanki mleka razem ze szklanką cukru doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy masę jajeczną i gotujemy budyń, cały czas mieszając, nie dopuszczając do powstania grudek. Odstawiamy budyń i czekamy, aż będzie całkowicie zimny. Po tym czasie dodajemy po kawałku masło, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe.Blaszkę o wymiarach 28x22 cm wykładamy krakersami, następnie wylewamy 1/3 masy budyniowej. Ponownie wykładamy krakersami i wylewamy budyń,krakersy i budyń. Powinny powstać 3 warstwy. Na wierzch wysypujemy równomiernie wiórki kokosowe oraz białą czekoladę.Ciasto wkładamy do lodówki na min.
kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego.
Porady
Ja również wysypałam wierzch ciasta płatkami migdałowymi, ale nie jest to konieczne.
Komentarze