Rafaello na krakersach

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 30 min

Cóż mogę powiedzieć.... PYCHA!

  • 3 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 paczki słonych krakersów np.Lajkonik 180 g
    3 szklanki mleka
    3 żółtka
    3 czubate łyżki mąki pszennej
    3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliow
    1,5 szklanki cukru
    1 szklanka wiórków kokosowych+1 szklanka do posypania wierzchu
    50g białej czekolady startej na tarce o dużych oczkach
    250 g masła lub margaryny

Rafaello na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Mąkę pszenną i ziemniaczaną rozpuszczamy w szklance mleka i dodajemy do wcześniej utartych żółtek.Pozostałe 2 szklanki mleka razem ze szklanką cukru doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy masę jajeczną i gotujemy budyń, cały czas mieszając, nie dopuszczając do powstania grudek. Odstawiamy budyń i czekamy, aż będzie całkowicie zimny. Po tym czasie dodajemy po kawałku masło, cały czas miksując na najwyższych obrotach. Pod koniec dodajemy wiórki kokosowe.Blaszkę o wymiarach 28x22 cm wykładamy krakersami, następnie wylewamy 1/3 masy budyniowej. Ponownie wykładamy krakersami i wylewamy budyń,krakersy i budyń. Powinny powstać 3 warstwy. Na wierzch wysypujemy równomiernie wiórki kokosowe oraz białą czekoladę.Ciasto wkładamy do lodówki na min.
    kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego.

Porady

Ja również wysypałam wierzch ciasta płatkami migdałowymi, ale nie jest to konieczne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy