Rafaello z herbatnikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. 1. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i 1/2 szkl. cukru. Dodajemy mąkę, budyń i 1/2 szkl. mleka, całość miksujmy. Resztę mleka gotujemy z pozostałym cukrem. Wlewamy zmiksowaną masę. Gotujemy , mieszając , aż zgęstnieje , studzimy .
2. Masło miksujemy, dodając po łyżce chłodnej masy budyniowej. Wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy.
3. Na dnie blaszki układamy warstwę herbatników , nakładamy na nią masę i powtarzamy tę czynność , aż do wyczerpania składników.
4. Przygotowujemy polewę kakaową . Składniki dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Gdy polewa ostygnie , rozprowadzamy ją na cieście , a następnie oprószamy wiórka mi kokosowymi.
Porady
Ciasto lepiej smakuje jak doda się czystą wódkę ( według uznania ) do masy oraz do nasączania herbatników rozcieńczoną z wodą przegotowana .
Przepis jest na małą blaszkę , w razie potrzeby zwiększyć ilość składników.
Komentarze