Rafaello z herbatnikami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Rafaello to szybkie i łatwe ciasto bez pieczenia .

  • 40 min

Składniki:

  • Masa :

    -duża paczka herbatników
    -200 g wiórków kokosowych
    -opakowanie cukru waniliowego
    -25 dkg masła ( margaryny )
    -3/4 szkl. cukru
    -1/2 l. mleka
    -2 płaskie łyżki mąki
    -budyń waniliowy
    -2 żółtka

    Polewa :
    -1/3 kostki masła
    -1/2 szkl. cukru
    -czubata łyżka kakao
    -2 łyżki wody

Rafaello z herbatnikami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i 1/2 szkl. cukru. Dodajemy mąkę, budyń i 1/2 szkl. mleka, całość miksujmy. Resztę mleka gotujemy z pozostałym cukrem. Wlewamy zmiksowaną masę. Gotujemy , mieszając , aż zgęstnieje , studzimy .
    2. Masło miksujemy, dodając po łyżce chłodnej masy budyniowej. Wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy.
    3. Na dnie blaszki układamy warstwę herbatników , nakładamy na nią masę i powtarzamy tę czynność , aż do wyczerpania składników.
    4. Przygotowujemy polewę kakaową . Składniki dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Gdy polewa ostygnie , rozprowadzamy ją na cieście , a następnie oprószamy wiórka mi kokosowymi.

Porady

Ciasto lepiej smakuje jak doda się czystą wódkę ( według uznania ) do masy oraz do nasączania herbatników rozcieńczoną z wodą przegotowana . Przepis jest na małą blaszkę , w razie potrzeby zwiększyć ilość składników.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy