Ragoût miesno-warzywne

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam dania jednogarnkowe bo nie wymagają wielkiego zaangażowania a przy tym są pyszne. Mięciutkie mięso, bogactwo warzyw i aromatyczne przyprawy to sekret tej pysznej i lekkiej propozycji.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1kg mięsa z szynki lub łopatki
    2 średnie cebule
    4-5 gałązki selera naciowego
    3-4 marchewki
    3 czerwone papryki
    200g małych pieczarek
    1l domowego przecieru pomidorowego lub mały słoiczek kupnego
    sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, gorczyca, ziele angielskie, tymianek, majeranek
    oliwa do podsmażenia

Ragoût miesno-warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ragoût miesno-warzywne 1. W dużym garnku podgrzewamy oliwę. Cebule siekamy w kostkę i szklimy na tłuszczu. Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w duża kostkę. Dodajemy do cebulki i doprawiamy przyprawami.
  • Ragoût miesno-warzywne 2. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy oczyszczone i pokrojone w ćwiartki pieczarki.
  • Ragoût miesno-warzywne 3. Seler naciowy kroimy w plasterki, paprykę i marchewki w kostkę. Przesmażamy całość kilka minut.
  • Ragoût miesno-warzywne 4. Zalewamy domowym przecierem pomidorowym lub jeśli takowym nie dysponujemy małym słoiczkiem kupnego oraz wodą. Dusimy pod przykryciem 45 minut. Doprawiamy do smaku. Serwujemy jako samodzielne danie lub z ryżem, posypane natka pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy