Rahat Lokum czyli Rachatłukum

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Deser pochodzi z kuchni tureckiej. Jest bardzo słodki.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - cukier: 45 dekagramów
    - mąka ziemniaczana: 8 łyżek
    - woda mineralna niegazowana: 1.25 szklanki
    - aromat cytrynowy: 1 łyżka
    - zimna woda: 4 łyżki
    - olej do formy: 1 sztuka
    - cukier puder do obtoczenia: 1 sztuka

Rahat lokum czyli rachatłukum - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wymieszać cukier z 1 i 1/4 szklanki wody i mieszając podgrzewać do zagotowania. Gotować około 20 minut na średnim ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Zdjąć z ognia. Aromat wymieszać z 4 łyżkami wody i mąką ziemniaczaną. Mieszając wlewać do syropu mąkę z aromatem. Mieszać przez minutę, aż powstanie przezroczysta, gęsta masa. Wlać do formy wysmarowanej olejem i pozostawić na noc w chłodnym miejscu. Pokroić w kostkę i obtoczyć w cukrze pudrze. Przepis znalazłam w starych zeszytach. Moim zdaniem dość ciekawy.

Komentarze

Podobne przepisy