Ratatouille

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kuchnia francuska. Można podać na gorąco lub na zimno, do pieczeni, pieczonego drobiu, do ryby, wręcz dowolnie.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 młode cukinie
    3 małe bakłażany
    3 kolorowe papryki
    2 cebule
    6 pomidorów
    3 ząbki czosnku
    5 łyżek oliwy z oliwek
    5 łyżek wiórków startego parmezanu
    tymianek
    natka pietruszki
    bazylia
    sól
    pieprz

Ratatouille - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ratatouille 1. Warzywa umyłem. Z cukinii i z bakłażanów odciąłem końce i bez obierania pokroiłem w plasterki. Cebule obrałem, opłukałem, pokroiłem w kostkę. Strąki papryki oczyściłem z pestek, pokroiłem w krótkie paseczki.

    Pomidory sparzyłem, obrałem, pokroiłem na cząstki. Ząbki czosnku obrałem, rozgniotłem.
    W dużym rondlu rozgrzałem oliwę. Obsmażyłem bakłażany, dodałem paprykę, cebulę, pomidory i na koniec cukinię oraz czosnek. Dusiłem na małym ogniu ok. 30 minut.
    Po wyłożeniu na talerze posypałem wiórkami parmezanu.

Komentarze

Podobne przepisy