Ravioli z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynię pokroić na kawałki, włożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody. Dusić do miękkości. Osączyć i zmiksować.1/3 odłożyć a pozostałą część wymieszać z jajkiem, solą i mąką, zagnieść ciasto. Podzielić na pół , rozwałkować na dwa prostokąty grubości około 2 mm. Twaróg rozgnieść i wymieszać z pozostawioną częścią dyni odgotowanej, doprawić solą i pieprzem. Na jeden płat ciasta małą łyżeczką w jednakowych odstępach wyłożyć porcje farszu. Ciasto między farszem posmarować żółtkiem, przykryć drugim plackiem i mocno docisnąć. Wykroić ravioli. Pierożki gotować około 5 min w osolonej wodzie. Wyjąć, osączyć i położyć na talerze ,polać roztopionym masłem, posypać pieprzem i ozdobić listkami mięty.
Komentarze