Razowe bagietki- ogon smoka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne bagietki o nietypowym wyglądzie, który przypomina ogon smoka :) Razowe ciasto idealnie współgra z wędliną lub serem.

  • 60 min

Składniki:

  • Porcja na 2 sztuki o długości ok.30 cm:
    200 g mąki pszennej typ 650
    100 g mąki z pełnego przemiału typ 1850
    180 ml wody
    20 g świeżych drożdży
    1 płaska łyżeczka soli
    1/2 łyżeczki cukru

Razowe bagietki- ogon smoka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Razowe bagietki- ogon smoka 1. Do miski pokruszyć drożdże, zalać lekko ciepłą wodą, dodać cukier i sól, wszystko wymieszać do rozpuszczenia składników. Dodać obie mąki, krótko wyrobić do momentu uzyskania jednolitego, gęstego ciasta. Podzielić na 2 części. Z każdej części ciasta uformować długi wałek o długości 28-30 cm. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nożyczkami ukośnie naciąć wałek ok. 8-9 razy. Każdą naciętą część ciasta zawinąć w odwrotną stronę i docisnąć zlepiając ją (czynność widoczna na zdjęciu roboczym). Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Piec ok. 20 minut w 200°C.

Komentarze

Podobne przepisy