Razowe bułeczki ze słonecznikiem

0 (0 ocen)

Pyszne, domowe po prostu najlepsze :)

Składniki:


  • 50 dag ziemniaków ugotowanych
    600 ml mleka
    40 dag mąki żytniej razowej typ 2000
    50 dag mąki pszennej chlebowej typ 750
    6 łyżek oleju rzepakowego
    5 dag drożdży
    1 łyżka cukru
    1,5 łyżki soli
    1 łyżeczka czarnuszki
    dodatkowo:
    1 jajko
    2 łyżki mleka
    słonecznik

Razowe bułeczki ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułeczki razowe 1. Ziemniaki dobrze utłuc i zmiksować z 400 ml mleka do powstałej masy dodać drożdże rozpuszczone w pozostałym mleku,
    cukier i 4 łyżki mąki pszennej, wymieszać i odstawić na 1 godzinę.
  • bułki razowe 2. Obie mąki wymieszać i dodać do masy ziemniaczanej, dolać olej i dosypać sól oraz czarnuszkę, ciasto wyrobić najlepiej przy pomocy robota i wyrabiać kilka minut, następnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
    Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, podzielić na pół i uformować wałek z ciasta, następnie lekko go spłaszczyć na szerokość około 10 cm i ostrym nożem pociąć na porcje około 5 cm szerokości i ułożyć je na blaszce do pieczenia ( ja wykładam ją papierem do pieczenia).
  • bułki razowe 3.
    Jajko wybić i dodać do niego mleko, następnie wymieszać i posmarować bułeczki, posypać ziarnem słonecznika.
    Bułeczki po wyrośnięciu piec w temp. 200 st około 25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy