Smaczna i zdrowsza przekąska dla małych i dużych łakomczuchów. Więcej łakoci znajdziecie na moim blogu: chceupiec.blogspot.com, na który serdecznie zapraszam :)
40 min
Składniki:
320 g mąki razowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
115 g masła w temp. pokojowej
115 g nutelli w temp. pokojowej
160 g brązowego cukru
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
200 g podpieczonych i posiekanych orzechów laskowych
Razowe ciastka z nutellą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednym naczyniu przesiać mąkę sól, proszek i sodę.
2.W osobnym naczyniu ubijamy masło na puszystą masę, dodajemy nutellę, wciąż miksując. Dodajemy jajko, ekstrakt i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy suche składniki, wcześniej wymieszane, i orzechy i mieszamy do połączenia.
3.Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową i spłaszczamy łyżką. Pieczemy ok. 12 minut w 180 stopniach. Studzimy do zastygnięcia. Smacznego! :)
Komentarze