Razowe ciasto żytnio-kukurydziane ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Śliwki utopione w cieście. Ciekawe połączenie.

  • 60 min

Składniki:

  • • 1 szklanka mąki żytniej razowej (najlepiej typ 2000)
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 szklanka płatków kukurydzianych
    • 300 g maślanki naturalnej
    • ½ szklanki oleju
    • 1 jajko
    • ½ szklanki cukru
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody
    • 2 łyżki cappuccino
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 6 dużych śliwek

Razowe ciasto żytnio-kukurydziane ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wsypujemy do miski suche produkty i dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Dodajemy pozostałe składniki i łączymy w całość. Ciasto ma mieć dość gęstą konsystencję.
  • 2. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem i równo rozsmarowujemy łyżką.
  • 3. Śliwki przekrajamy na połówki, usuwamy z nich pestki i delikatnie wciskamy w ciasto częścią przeciętą ku górze.
  • 4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150C na ok 45 minut.

Porady

porcja na małą blaszkę (20 x 15cm)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy