Razowe kanapki z masą pstrągową

0 (0 ocen)

  • 20 min

pasują na przyjęcia, na których podaje się małe przekąski

  • 20 min

Składniki:

  • na 4 porcje : 8 kromek chleba razowego, 12 listków białej żelatyny, 400 g wędzonych filetów z pstrąga, 250 ml śmietany, 1/2 pęczka szczypiorku, 1/2 pęczka koperku, 1/2 pęczka natki pietruszki, łyżka marynowanego zielonego pieprzu, łyżka soli, łyżka czarnego pieprzu, 2 łyżki soku z cytryny

    do przybrania : łyżka kawioru z łososia

Razowe kanapki z masą pstrągową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw kroję wędzone filety z pstrąga w małe kawałki, a potem łączę je z połową podanej ilości śmietany. Masę przecieram przez sito i w końcu mieszam z resztą śmietany.
  • 2. Koperek, szczypiorek i natkę pietruszki opłukuję, osuszam i drobno kroję. Dodaję je do rybnej masy razem z zielonym pieprzem, czarnym pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
  • 3. Przygotowuję żelatynę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Łączę z odrobiną masy rybnej, a następnie z całością masy.
  • 4. Przygotowuję sobie formę do pasztetów, taką o pojemności 750 ml. Wykładam ją folią spożywczą, ale tak, by, wystawała poza brzegi foremki. Napełniam foremkę masą rybną, wyrównuję wierzch. Nakrywam całość folią i wstawiam do lodówki na całą noc.
  • 5. Wykładam stężałą masę pstrągową na talerz i kroję na 8 plastrów. Układam je na kromkach chleba. Na wierzchu daję kapkę kawioru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy