Razowe naleśniki z owacami

0 (0 ocen)

  • 10 min

Słodkie, kolorowe a przede wszystkim bardzo zdrowe śniadanko na długo nas nasyci.

  • 10 min

Składniki:

  • Na ciasto naleśnikowe:
    1 szklanka mąki razowej
    1 jajko
    1/4 szklanki maślanki
    cynamon do smaku

    Nadzienie:
    miód, masło orzechowe lub dżem wedle uznania
    owoce, pestki dyni, słonecznika, sezam, jagody goji

Razowe naleśniki z owacami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do kubeczka wsypujemy mąkę następnie wbijamy jajko i dodajemy maślankę, wszystkie miksujemy na gładką masę( powinna być trochę gęściejsza niż typowe ciasto naleśnikowe)

    Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki ( w moim przypadku w specjalnym szablonie). Naleśniki są ciemne od mąki razowej więc uważamy żeby ich nie przypalić:)

    Smarujemy masłem orzechowym lub dżemem, dekorujemy według własnego uznania różnymi owocami ( ja dałam: maliny, kiwi, borówki amerykańskie, morele, agrest, porzeczki).

    Zajadamy się ze smakiem nie martwiąc się o kalorie!
    Smacznego!

Porady

Zamiast mąki razowej może użyć innej np. żytniej, pełnoziarnistej lub po prostu pszennej:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy