Razowe racuchy z jabłkami

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne, zdrowe placuszki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki razowej
    5 dag drożdży
    1 szklanka mleka
    6 łyżek cukru
    2 jajka
    1 duże jabłko
    szczypta soli
    olej do smażenia

Razowe racuchy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać. Dodać 1 łyżkę cukru i pokruszyć drożdże. Dobrze razem wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Do miski przełożyć mąkę, szczyptę soli, resztę cukru, jajka i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wszystko razem dobrze wymieszać. Na samym końcu dać pokrojone w kostkę jabłko. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść porcje ciasta. Smażyć na rumiano z obu stron. Podawać na gorąco.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy