Resztkowy gulasz wieprzowy z warzywami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Do tego gulaszu wykorzystuję wszystkie resztki warzyw, które mam w lodówce a nie mam co z nich zrobić. Za każdym razem więc jest on trochę inny:)

  • 20 min

Składniki:

  • - 0,5 kg mięsa wieprzowego
    - marchewka
    - kawałek selera
    - kawałek pietruszki
    - resztki warzyw , które macie w lodówce a nie macie co z nimi zrobić
    - 2 listki laurowe
    - 2 ziela angielskie
    - sól, pieprz, rozmaryn
    - mąka do obsypania mięsa.

Resztkowy gulasz wieprzowy z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na małe kawałeczki, obtaczamy w mące i obsmażamy na złoty kolor. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą do wysokości mięsa i wrzucamy startą marchewkę, pietruszkę, seler, do tego może być pokrojona fasolka szparagowa, por pokrojony w plasterki. W kwestii warzyw hulaj dusza piekła nie ma. Do tego wszystkiego dorzucamy listki laurowe i ziele angielskie i dusimy do miękkości nie tylko mięsa ale i warzyw. Na koniec doprawiamy do smaku. Sos powstały przy gotowaniu powinien sam zgęstnieć od warzyw ale jeśli warzyw było za mało albo daliście za dużo wody można zagęścić normalnie dodając rozpuszczoną w odrobinie wody łyżkę lub łyżeczkę mąki ziemniaczanej.

Porady

Do gulaszu można dodać ziemniaki uformowane z foremek do ciasta. U mnie na zdjęciu kotki ziemniaczane:)

Komentarze

Podobne przepisy