Risotto

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 50 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • -ryż do risotta np. arborio
    -cebula
    -1/2 kostki masła
    -ok. 1,5 litra bulionu
    -1 szklanka białego wytrawnego wina
    -szczypta kurkumy i szfranu
    -sól
    -pieprz
    -100 g parmezanu

Risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zeszklić pokrojoną cebulę. Dodać ryż, delikatnie zamieszać, Do zeszklenia ryżu. Dolać wino i odparować. Jeśli nie mamy wina to dolewamy część bulionu i gotujemy. Ryż będzie szybko wciągał płyn, wiec musimy co jakiś czas dolewać bulionu. Po około 15 minutach ryż nabierze kremowej konsystencji. Przyprawić, dodać parmezan i resztę masła. Na chwile odstawić. Jeśli risotto przyrządzamy np. z warzywami, krewetkami, grzybami to te dodatki dodajemy po 15 minutach od gotowania ryżu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy