Risotto alla milanese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondlu rozpuściłem łyżkę masła, zeszkliłem posiekana cebulę. Dodałem drugą łyżkę masła. Jak masło się rozpuściło wsypałem ryż. Ciągle mieszając smażyłem go 2 minuty na średnim ogniu. Gdy ryż zrobił się szklisty wlałem łyżkę wazową bulionu. Gotowałem, aż ziarna ryżu wchłonęły płyn, od czasu do czasu mieszałem.
W odrobinie bulionu roztarłem nitki szafranu. Dodałem je do ryżu razem z następną porcją bulionu. Gotowałem jeszcze przez ok. 20-25 minut, stopniowo dolewając bulion.
Gdy risotto było kleiste i gęste, a ryż miękki, ale nie rozgotowany, zdjąłem garnek z ognia.
Dodałem resztę masła, parmezan, pieprz i sól. Wymieszałem.
Komentarze