Risotto alla Milanese

0 (0 ocen)

  • 35 min

Kolor uzyskany dzięki szafranowi. Pyszne, zapewniamy.

  • 35 min

Składniki:

  • 400 g ryżu arborio
    100 g startego parmezanu
    1 cebula
    sól
    biały pieprz
    szafran
    1,25 l bulionu
    4 łyżki masła (ja użyłem irlandzkiego Kerrygold)

Risotto alla milanese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Risotto alla Milanese 1. W rondlu rozpuściłem łyżkę masła, zeszkliłem posiekana cebulę. Dodałem drugą łyżkę masła. Jak masło się rozpuściło wsypałem ryż. Ciągle mieszając smażyłem go 2 minuty na średnim ogniu. Gdy ryż zrobił się szklisty wlałem łyżkę wazową bulionu. Gotowałem, aż ziarna ryżu wchłonęły płyn, od czasu do czasu mieszałem.

    W odrobinie bulionu roztarłem nitki szafranu. Dodałem je do ryżu razem z następną porcją bulionu. Gotowałem jeszcze przez ok. 20-25 minut, stopniowo dolewając bulion.
    Gdy risotto było kleiste i gęste, a ryż miękki, ale nie rozgotowany, zdjąłem garnek z ognia.
    Dodałem resztę masła, parmezan, pieprz i sól. Wymieszałem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
image-0fd7l36