Risotto Pina Colada

0 (0 ocen)

Deserowa wersja risotto. Po lekkim obiedzie możemy się ‘dosłodzić’ takim o to ryżem z mlekiem kokosowym i ananasem, polecam!

Składniki:


  • 120 g ryżu do risotto
    20 g masła
    1 płaska łyżka cukru
    2/3 puszki mleka kokosowego
    0,5 szklanki mleka 2%
    5 plastrów ananasa z puszki
    Wiórki do dekoracji

Risotto pina colada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Na patelni rozpuścić masło, wsypać ryż i chwilę smażyć.

    Następnie dodać zwykłe mleko, cukier i część mleka kokosowego. Dusić aż ryż wchłonie płyn. Dolewać wtedy mleka, dusić dalej, czynność powtarzać aż ryż będzie miękki.

    Ananasy z puszki wyjąć, lekko osączyć z zalewy, pokroić w kawałki.

    Większość wrzucić do risotto, zostawiając kawałeczki do dekoracji. Wymieszać. Zdjąć deser z ognia.

    Nałożyć do pucharków, udekorować ananasem i wiórkami kokosowymi. Podawać w zależności od upodobać, na ciepło lub zimno

Komentarze

Podobne przepisy