Risotto truflowe

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 40 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • -250 g ryżu do risotto
    -250 ml białego wina
    -250 ml wody
    -2 czarne trufle z zalewy
    -oliwa truflowa
    -5 dag startego parmezanu
    -1 łyżka masła
    -sól
    -pieprz kolorowy

Risotto truflowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. N rozgrzanej oliwie szklimy przez kilka minut ryż razem z pociętymi w płatki truflami. Podlewamy ryż częścią wina. Mieszamy. Stopniowo uzupełniamy wyparowane wino małą ilością wody. Cały czas mieszamy. Dolewamy systematycznie na przemian wino i wodę. Pamiętamy o mieszaniu. Po odparowaniu płynów (około 15 minut) dodajemy starty parmezan i masło. Doprawiamy pieprzem i solą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy