Risotto w grillowanych łódeczkach

0 (0 ocen)

  • 40 min

aromatyczne i grzybowe cukinie

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe
    3 małe cukinie
    1 szkl suchego ryżu
    10 dag wędzonego boczku

    Składnik dodatkowy
    3-4 suszone borowiki

    Składniki robocze
    1/4 małej cebuli
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka Vegety
    olej

    Do dekoracji
    natka pietruszki

Risotto w grillowanych łódeczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż i delikatnie łyżeczką wyciągnąć miąższ . Miąższ posiekać w kostkę i zostawić na później .
    Wydrążone cukinie posmarować delikatnie oliwą, posolić na to ułożyć 1 ząbek czosnku posiekany w plasterki. Cukinie zapiec w piekarniku na funkcji grilla, aż będzie rumiana ok 20 - 30 min
  • 2. Grzyby obgotować, zmielić blenderem.Cebulę i boczek posiekać w kosteczkę, podsmażyć na oleju, dodać ryż i smażyć do momentu, aż zrobi się biały. Zalać wodą z grzybów, aby przykryło cały ryż,dodać zmielone grzyby i przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować na małym ogniu,aż ryż zmięknie. Doprawić solą i pieprzem.
  • risotto 3. Łódeczki wypełniać farszem.Można posypać natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

3 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sałatka śledziowa w buraczanych łódeczkach

3 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sałatka śledziowa w buraczanych łódeczkach

Kasia_S bardzo efektowna 50 min

4.5 (143 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sałatka w łódeczkach

4.5 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie
sałatka

4.5 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
sałatka z tunczykiem w cykorii