Pyszne warzywne risotto z dodatkiem : cebuli, pieczarek , marchewki oraz polskich gruntowych pomidorów. Palce lizać. Niestety …okazało się że porcja , którą przygotowałam jest za mała na takich łasuchów jak my
Risotto warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Pieczarki kroimy w plastry , cebulę obieramy i kroimy w pół plasterki
2. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach
3. Pomidory parzymy i obieramy. Kroimy w grubą kostkę
4. W rondlu rozgrzewamy 1 łyżkę oleju oraz 1 łyżkę masła. Wrzucamy pieczarki, gdy zaczną się złocić dodajemy cebule i smazymy około 7 minut
5. Po tym czasie dodajemy marchewkę i pomidory. Dusimy do momentu odparowania około 1/2 ilości wody spod pomidorów. Dodajemy ryż i gotujemy do momentu aż wchłonie cały płyn. Gdy to nastąpi całość mieszamy i dodajemy 1 szkl rosołu. Gotujemy na małym ogniu aż wchłonie rosół. Mieszamy i dodajemy kolejna 1 szkl rosołu i postępujemy tak aż do wyczerpania rosołu
Komentarze