Risotto warzywne

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Pyszne warzywne risotto z dodatkiem : cebuli, pieczarek , marchewki oraz polskich gruntowych pomidorów. Palce lizać. Niestety …okazało się że porcja , którą przygotowałam jest za mała na takich łasuchów jak my

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 8 czubatych łyżek ryżu białego

    300 g pieczarek

    2 średnie cebule

    1 średniej wielkości marchewka

    4 średniej wielkości pomidory gruntowe

    sól, pieprz, słodka papryka mielona

    około 5 szkl mocnego rosołu

Risotto warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Pieczarki kroimy w plastry , cebulę obieramy i kroimy w pół plasterki
    2. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach

    3. Pomidory parzymy i obieramy. Kroimy w grubą kostkę

    4. W rondlu rozgrzewamy 1 łyżkę oleju oraz 1 łyżkę masła. Wrzucamy pieczarki, gdy zaczną się złocić dodajemy cebule i smazymy około 7 minut

    5. Po tym czasie dodajemy marchewkę i pomidory. Dusimy do momentu odparowania około 1/2 ilości wody spod pomidorów. Dodajemy ryż i gotujemy do momentu aż wchłonie cały płyn. Gdy to nastąpi całość mieszamy i dodajemy 1 szkl rosołu. Gotujemy na małym ogniu aż wchłonie rosół. Mieszamy i dodajemy kolejna 1 szkl rosołu i postępujemy tak aż do wyczerpania rosołu

    6. Do risotta dodajemy przypraw : 1/2 łyżeczki soli, 1/3 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczkę słodkiej papryki mielonej . całość mieszamy

Komentarze

Podobne przepisy