Risotto z botwinką

0 (0 ocen)

Risotto jest również doskonałe jako dodatek do obiadu, zamiast kaszy czy ziemniaków.

Składniki:

  • 200g brązowego ryżu
    1/3 szklanki białego, wytrawnego wina
    1 pęczek botwinki
    1 duża cebula
    100ml śmietanki 12%
    100g żółtego sera
    1 łyżka posiekanego koperku do posypania
    sok z 1/2 cytryny
    1 litr bulionu warzywnego
    sól, pieprz

Risotto z botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z botwiny odkrawamy buraczki, obieramy je i kroimy w cienkie półplastry. Liście wraz z łodygami siekamy. Cebulę kroimy w kostkę.
  • 2. Na patelni podsmażamy cebulę i buraczki. Dodajemy ryż, wlewamy wino, gotujemy aż się zredukuje.
  • 3. Na patelnię wlewamy po 1 łyżce wazowej bulionu. Gotujemy na małym ogniu, zekamy aż wyparuje, po czym wlewamy kolejną. Postępujemy tak do wyczerpania płynu. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy posiekane liście.
  • 4. Kiedy risotto będzie gotowe dolewamy śmietankę i wrzucamy starty na tarce żółty ser. Chwilę mieszamy, następnie dodajemy sok z cytryny. Przyprawiamy do smaku. Podajemy posypane koperkiem.

Komentarze

Podobne przepisy