Risotto z dynią

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Szybkie danie z patelni. Ryż i kilka pozostałych, dobrze dobranych składników, sprawią, że po kilkunastu minutach bedziemy się delektować ciepłym obiadem...

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż do risotto: 100 gramów
    - masło: 2 łyżki
    - cebulka (malutka): 1 sztuka
    - czerwone wytrawne wino: 50 mililitrów
    - bulion drobiowy: 0.5 litra
    - dynia (wycięta przyrządem do robienia kuleczek): 1 szczypta
    - gałka muszkatołowa: 0.5 łyżeczki
    - parmezan (tarty): 1 łyżka

Risotto z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • risotto z dynią 1. Na patelni, na maśle podsmażamy cebulkę (ma być szklista), dodajemy suchy ryż i mieszamy do momentu aż zrobi sie szklisty, dolewamy wino i mieszamy do momentu aż całe odparuje, a ryż z cebulką będzie prawie suchy. Dodajemy dynię i wlewamy porcję gorącego bulionu (1 łyżka wazowa). Mieszamy, az ryż wchłonie bulion, po czym dodajemy kolejną łyżkę. Robimy tak do momentu, kiedy ryż będzie prawi ugotowany (al dente), ale nie rozgotowany, a masa ryżowo-dyniowa nie będzie sucha. Risotto ma być lekko wodniste, kremowe. Patelnię ostawiamy na bok, dodajemy łyżkę masła, łyzkę parmezanu, sół, pieprz oraz gałkę muszkatołową, mieszamy i od razu podajemy.

Komentarze

Podobne przepisy