Propozycja na szybki, bezmięsny obiad z niewielką ilością składników.
30 min
Składniki:
niepełna szklanka ryżu arborio
ok. 800 ml bulionu warzywnego
2 łyżki startego, żółtego sera
2 łyżki śmietany
łyżka masła
1/2 szklanki mrożonego groszku
skórka z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
1 por
kilka listków mięty (opcjonalnie)
kilka plastrów sera typu brie
przyprawy: pieprz, sól, kumin
kurkuma, papryka ostra
Risotto z groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pora kroimy w półplasterki, dusimy go na rozgrzanym w garnku maśle. Kiedy zmięknie, wsypujemy ryż, mieszamy do czasu kiedy ryż stanie się szklisty, następnie wlewamy po pół szklanki bulionu, mieszamy, kiedy wywar zostanie wchłonięty, dolewamy kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzamy do uzyskania kremowej konsystencji, dodajemy starty ser, śmietanę, groszek, poszatkowane liście mięty, otartą skórkę z cytryny, gotujemy do czasu, aż groszek zmięknie. Podajemy ze świeżą miętą i plasterkami sera pleśniowego brie lub bardziej wyrazistego jeśli lubimy.
Komentarze