Risotto z prawdziwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę posiekać, zeszklić na łyżce masła i oliwy. Wsypać ryż, zeszklić (uważać, żeby się nie przypalił). Wlać wino, odparować. Wlać ok. 200 ml bulionu. Gotować na małym ogniu, aż ryż wchłonie płyn. Wtedy dolać znów odrobinę bulionu i czynność tą powtarzać aż ryż będzie miękki. Jednocześnie na patelni rozgrzać łyżkę masła i resztę oliwy. Wrzucić pokrojone grzyby, zrumienić, przyprawić solą i pieprzem, dodać połowę ziół i połowę natki. Przełożyć do ryżu i gotować razem, podlewając bulionem, aż ryż będzie prawie miękki. Pod koniec gotowania wrzucić resztę ziół, wsypać parmezan i dodać łyżeczką masła. Ewentualnie doprawić solą i pierzem. Poddusić razem ok 2-3 minuty. Podawać od razu.
Komentarze