Risotto z suszonymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy grzyby. Gotujemy do momentu, aż zmiękną. Grzyby wyciągamy i drobno kroimy. Wywaru grzybowego użyjemy do podlewania naszego risotto.
2.W garnku o grubym dnie podgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i blanszujemy. Dodajemy ryż i smażymy przez chwilkę na małym ogniu. Wlewamy wino i czekamy, aż ryż je wchłonie. Dodajemy drobno posiekane grzyby. Wlewamy dwie chochelki grzybowego wywaru i czekamy, aż ryż go wchłonie. Tę czynność powtarzamy do momentu, aż ryż stanie się miękki. W moim przypadku litr wywaru wystarczył. Pod koniec wsypujemy starty ser oraz dodajemy łyżkę masła. Dokładnie mieszamy, aż risotto osiągnie kremową konsystencję.
Komentarze