Risotto ze szparagami

0 (0 ocen)

  • 50 min

Moje rodzina nie przepada za szparagami z wody, dlatego chciałam aby spróbowali ich w smaczniejszej odsłonie. Po spróbowaniu tego dania byli zachwyceni smakiem.

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 8 zielonych szparagów,
    - 1/2 kg pieczarek,
    - 2 puszki pomidorów,
    - 3 łyżki śmietany 18%,
    - 2 woreczki ryżu,
    - 2 udka z kurczaka,
    - łyżeczka oregano,
    - 2 ząbki czosnku,
    - 1 cebula,
    - pęczek szczypioru,
    - sól,
    - pieprz,
    - szczypta chili.

Risotto ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odcinamy końce szparagów i gotujemy na stojąco w osolonym wrzątku 15 minut, następnie kroimy na kawałki długości 1 cm. Pieczarki kroimy w plastry, udka gotujemy w osolonej wodzie 30 minut, zdejmujemy mięso i siekamy. Ryż gotujemy na półtwardo. Rozgrzewamy na patelni 3 łyżki oleju, wrzucamy pieczarki, posiekaną cebule i solimy wszystko, smażymy 25 minut, wrzucamy kurczaka, pomidory, dodajemy oregano, chili, przeciśnięty czosnek, śmietanę oraz ugotowany ryż, smażymy wszystko 15 minut, doprawiamy
    solą, pieprzem. Pod koniec dodajemy szparagi oraz szczypior, podajemy danie gorące udekorowane świeżą bazylią.

Porady

Należy zachować przy gotowaniu szparagów aby nie były zbyt miękkie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy