Moje rodzina nie przepada za szparagami z wody, dlatego chciałam aby spróbowali ich w smaczniejszej odsłonie. Po spróbowaniu tego dania byli zachwyceni smakiem.
Risotto ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odcinamy końce szparagów i gotujemy na stojąco w osolonym wrzątku 15 minut, następnie kroimy na kawałki długości 1 cm. Pieczarki kroimy w plastry, udka gotujemy w osolonej wodzie 30 minut, zdejmujemy mięso i siekamy. Ryż gotujemy na półtwardo. Rozgrzewamy na patelni 3 łyżki oleju, wrzucamy pieczarki, posiekaną cebule i solimy wszystko, smażymy 25 minut, wrzucamy kurczaka, pomidory, dodajemy oregano, chili, przeciśnięty czosnek, śmietanę oraz ugotowany ryż, smażymy wszystko 15 minut, doprawiamy
solą, pieprzem. Pod koniec dodajemy szparagi oraz szczypior, podajemy danie gorące udekorowane świeżą bazylią.
Porady
Należy zachować przy gotowaniu szparagów aby nie były zbyt miękkie.
Komentarze