1.Rodzynki i żurawinę moczyć przez całą noc w rumie wymieszanym z wódką (pół na pół) lub samym rumie. Na drugi dzień rodzynki odsączyć. Alkohol zachować.
2.Masa budyniowa:
Ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając po łyżce przestudzony budyń
3.Masa czekoladowa:
Masło ogrzać i rozpuścić w nim czekoladę mleczną i gorzką. Dodać rodzynki, orzechy i część alkoholu w którym moczyły się rodzynki (ilość wg uznania, ale nie za dużo, bo czekolada może nie zastygnąć od alkoholu)
4.Jedną część biszkoptu nasączyć pozostałym alkoholem, który troszkę trzeba rozcieńczyć z wodą jeżeli jest za mocny. Posmarować dżemem.
Przełożyć połową masy budyniowej. Przykryć drugą połową biszkoptu i nasączyć alkoholem. Nałożyć drugą część masy budyniowej.
Po przestudzeniu wyłożyć masę z rodzynkami na masę budyniową.
Komentarze