1.Margarynę roztopić w rondelku. Drożdże rozkruszyć w małej miseczce wlać do nich ciepłe mleko z cukrem, poczekać aż będzię "rosło".
Jajka roztrzepać, wlać wyrośnięte drożdże potem wystudzoną margarynę na końcy wsypać mąkę wszystko wyrobić, kiedy pokażą się pęcherzyki na cieście to znaczy że ciasto jest prawidłowo wyrobione. Tak przygotowane ciasto włożyć do lodówki na ok 1 godzinę.
2.Po wychłodzeniu ciasta wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wykrawamy rogale nakładamy masę makową lub czekoladę. Zijamy rogala i kładziemy na blaszce. Rogale pieczemy w temperaturze 170 stopni ok 20 min.
3.Po wyciągnięciu rogali z pieca odstawiamy do wychłodzenia w tym czasie przygotowujemy lukier. Cukier puder i odrobina wody mieszamy i smarujemy rogale można posypać pokrojonymi drobno orzechami.
Komentarze