Rogale drożdżowe z sezamem

0 (0 ocen)

Super rogale z sezamem

Składniki:

  • ROZCZYN:
    drożdży - 4 dag
    ciepłe mleko
    mąka - 4 łyżeczki
    cukier - 2 łyżeczki
    CIASTO:
    żółtka jaj - 2 szt
    cukier - 10 dag
    mąka -50 dag
    sól
    tłuszcz - 10 dag
    mleko ok. 0,5 l
    wanilia
    jajko do smarowania rogali - 1 szt
    tłuszcz do formy
    sezam do posypania

Rogale drożdżowe z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier, rozetrzeć.
  • 2. Następnie dodać mąkę i ciepłe mleko, rozmieszać. Masa powinna mieć gęstość śmietany, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać rozczyn i utarte żółtka z cukrem, wanilię, szczyptę soli.
  • 4. Ciasto zarobić ciepłym mlekiem. Tłuszcz podgrzać, dodać do ciasta, wyrobić ciasto ręką, ciasto powinno być gładkie, jednolite i odstawać od ręki. Odstawić ciasto do wyrośnięcia.
  • 5. Gdy ciasto podwoi objętość, odcinać po 100 g ciasta i każdy kawałek ciasta ukulać w kulę.
  • 6. Następnie kulę rozwałkować bardzo cienko podłużnie.
  • 7. Brzeg ciasta lekko zawinąć, drugi brzeg podtrzymując ręką, zwijać w rulon i przez zagięcie końców ciasta uformować rogale.
  • 8. Rogale układać na wysmarowanej tłuszczem formie.
  • 9. Jajko roztrzepać widelcem, posmarować rogale i posypać sezamem, odstawić do wyrośnięcia.
  • 10. Piec 20 minut w 200 stop.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy