Rogale drożdżowe z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski rozkruszyć drożdże, dodać cukier, rozetrzeć.
2. Następnie dodać mąkę i ciepłe mleko, rozmieszać. Masa powinna mieć gęstość śmietany, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie, dodać rozczyn i utarte żółtka z cukrem, wanilię, szczyptę soli.
4.Ciasto zarobić ciepłym mlekiem. Tłuszcz podgrzać, dodać do ciasta, wyrobić ciasto ręką, ciasto powinno być gładkie, jednolite i odstawać od ręki. Odstawić ciasto do wyrośnięcia.
5.Gdy ciasto podwoi objętość, odcinać po 100 g ciasta i każdy kawałek ciasta ukulać w kulę.
6.Następnie kulę rozwałkować bardzo cienko podłużnie.
7.Brzeg ciasta lekko zawinąć, drugi brzeg podtrzymując ręką, zwijać w rulon i przez zagięcie końców ciasta uformować rogale.
8.Rogale układać na wysmarowanej tłuszczem formie.
9.Jajko roztrzepać widelcem, posmarować rogale i posypać sezamem, odstawić do wyrośnięcia.
Komentarze