Rogale różane

0 (0 ocen)

  • 60 min

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.. Idealne na święta, domowe uroczystości i spotkania z przyjaciółmi.

  • 60 min

Składniki:


  • Ciasto:
    8dkg drożdży
    1kg mąki
    3/4 szkl.cukru
    cukier waniliowy
    5 jaj
    1/2 szkl.oleju
    szczypta soli
    2szkl.mleka

    Nadzienie:
    marmolada różana

    Cukier puder do polukrowania

Rogale różane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże, 2łyżki cukru i podgrzane mleko rozetrzeć. Dodać łyżkę
    mąki i wymieszać. Jednolity rozczyn pozostawić do wyrośnięcia.
    Jaja ubić z cukrem dodać mąkę, cukier waniliowy, olej i sól.
    Całość dodać do rozczynu i wyrabiać na gładką masę( aż pojawią
    się pęcherze).
    Ciasto rozwałkować, wycinać trójkąciki, nałożyć łyżeczką
    marmoladę i zawijać formując rogaliki.
    Wyłożyć na blaszce, na papierze do pieczenia.
    Piec w T 200stopni około 20 minut-do zarumienienia.
    Po ostygnięciu polukrować cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy