Rogale z truskawkami

0 (0 ocen)

w sam raz na sezon truskawkowy

Składniki:

  • CIASTO:
    1/2 kg mąki
    20 dag margaryny
    5 dag drożdży
    1/2 proszku do pieczenia
    2 jajka
    1/4 szkl. letniego mleka
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    3 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    truskawki
    cukier waniliowy
    białko

Rogale z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki obtoczyć w cukrze waniliowym.
    Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Margarynę wymieszać z mąką, dodać drożdże oraz pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto, aby miało gęstą konsystencję. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia (aby podwoiło objętość). Gdy ciasto urośnie rozwałkować (na ok. 1/2 cm)Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Margarynę wymieszać z mąką, dodać drożdże oraz pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto, aby miało gęstą konsystencję. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia (aby podwoiło objętość). Gdy ciasto urośnie rozwałkować (na ok. 1/2 cm), wykrawać trójkąty, nałożyć po truskawce, na szerszy koniec trójkąta, zawinąć w rogaliki. Posmarować rozbełtanym białkiem. Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku w temp. 175 stopni ok. 20 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy