Rogale z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki obtoczyć w cukrze waniliowym.
Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Margarynę wymieszać z mąką, dodać drożdże oraz pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto, aby miało gęstą konsystencję. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia (aby podwoiło objętość). Gdy ciasto urośnie rozwałkować (na ok. 1/2 cm)Drożdże rozpuścić w mleku z cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Margarynę wymieszać z mąką, dodać drożdże oraz pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto, aby miało gęstą konsystencję. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia (aby podwoiło objętość). Gdy ciasto urośnie rozwałkować (na ok. 1/2 cm), wykrawać trójkąty, nałożyć po truskawce, na szerszy koniec trójkąta, zawinąć w rogaliki. Posmarować rozbełtanym białkiem. Piec w dobrze rozgrzanym piekarniku w temp. 175 stopni ok. 20 min.
Komentarze