Rogale ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 60 min

Smaczny,efektowny dodatek do obiadu .

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    3 żółtka
    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    szczypiorek
    koperek
    sól

Rogale ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obierz,ugotuj w osolonej wodzie,odcedź,przestudź i przeciśnij przez praskę.
    Dodaj masło,żółtka,obie mąki,szczypiorek i koperek(według uznania)dokładnie wymieszaj i podziel na 5 części,z każdej części formuj rogale.
  • 2. Przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę, posmaruj rozkłóconym białkiem i wstaw do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na 20-25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy