Rogalik

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Moja mama moja babcia i teraz ja pieczemy te rogaliki czesto sa super

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 25 gramów
    - kostka masła: 0.5 sztuki
    - śmietana 30 % (lekko podgrzana): 125 mililitrów
    - drożdże (kostka): 5 dekagramów
    - cukier: 1 łyżeczka
    - mąka: 1 łyżeczka
    - dżem porzeczkowy: 1 opakowanie

Rogalik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 25g mąki ugniatamy z masłem ,
    Śmietanę. łyżeczke cukru, drożdze i łyzeczke mąki mieszamy i odstawiamy na chwile gdy zacznie risnąc wlewamy to do ugniecionej masy. formujemy masę i dzielimy na połowe odstawiamy uformowane kule na 10 min w ciepłe miejsce pod przykryciem.
    kule po kolei rozwałkowac i podzielic na 8 jednakowych trojkątów połozyc łyżeczke dżemu najlepiej porzeczkowego na stronę zewnętrzna i zwijac rogaliki do wewnątrz piec w temp 190C 40min

    Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy