Rogaliki

0 (0 ocen)

Przepyszne puszyste i mięciutkie rogaliki.Idealne na śniadania i poczęstunki.

Składniki:

  • 2 szkl mleka
    8 dag drożdży
    5-6 łyżek cukru
    1 margarynę
    szczyptę soli
    4 żółtka
    mąkę (ile zabierze)

Rogaliki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogaliki-przed pieczeniem 1. Do miski wlać mleko dodać drożdże i cukier i wymieszać. Następnie dodać mąkę tak aby zaczynione ciasto było gęste. Odstawić na ok. 1,5 godz.
    Na stolnicy urobić cisto z ok. 0,5kg mąki żółtek, rozpuszczonej margaryny i szczypty soli. Następnie dodawać zaczynione ciasto. Po urobieniu ciasta wałkujemy i wycinamy trójkąty. Do rogalików można dać marmoladę lub ser biały. Piec ok.20 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy