ROGALIKI CIOCI BASI

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 30 min

Przepis dostałam od cioci Basi i tak też te rogaliki nazwałam. Są przepyszne, a najlepiej smakują na ciepło z mlekiem:) Jeśli ktoś mleko lubi oczywiście:)

  • 3 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    0,5 szklanki kwaśnej śmietany
    4 jajka
    5 łyżek cukru pudru
    2 kostki margaryny
    10 dag drożdży
    dżem

Rogaliki cioci basi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto.
  • 2. Włożyć ciasto do lodówki na 2 h.
  • 3. Kroić w trójkąty, smarować marmoladą i zawijać rogaliki.
  • 4. Po ułożeniu na blasze odczekać przed włożeniem do piekarnika, ułożyć najlepiej w ciepłym miejscu aby podrosły.
  • 5. Smarujemy po wierzchu żółtkiem.
  • 6. Wkładamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy