Rogaliki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

znakomite dla dzieci

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3szklanki mąka
    3łyżki cukier puder
    3szt żółtka
    1/4kostki masło
    30g drożdże
    sól szczypta
    1/2szklanki mleko
    powidła śliwkowe

Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki dodajemy drożdże,żółtka,cukier puder i sól.Wszystko razem mieszamy,następnie dodajemy ciepłe mleko i wyrabiamy.Pod koniec dodajemy roztopione masło i jeszcze wyrabiamy.Ciasto przykrywamy ściereczką,odstawiamy do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy trójkąty,smarujemy powidłami i zwijamy,rożki składamy ku sobie.Rogale wykładamy na wysmarowaną blaszkę w odstępach i odstawiamy aż podwoją swoją objętość.Pieczemy w temp.180stopni przez 25-30 minut.Z tej porcij ciasta wychodzi około 20 rogalików.

Porady

Rogaliki możemy polać lukrem,lub posypać cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy