Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Palmę utrzeć z jajkami. Drożdże pokruszyć w misce, dodać cukier i lekko podgrzane mleko, wymieszać.
Mąkę przesiać do miski, dodać palmę utartą z jajkami, następnie drożdże. Dokładnie zagnieść i uformować kulę, którą zawinąć w gazę lub ściereczkę. Włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą i poczekać aż ciasto wypłynie, ok 15-20 minut. Po wypłynięciu ciasto odwinąć, podzielić na 5 części, każdą po kolei rozwałkować. Rozwałkowane ciasto kroimy na 8 trójkątów, na każdym układamy marmoladę, zwijamy od dłuższego końca i formujemy rogaliki. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20-25 minut w 180 stopniach. Powinno wyjść ok. 40 rogalików. Posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze