Rogaliki drożdżowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

rogaliki, które inaczej nazywają się "wypływające"

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mąki
    1 kostka palmy
    10 dag drożdży
    3 jajka
    1 szklanka mleka
    2 łyżki cukru
    powidła śliwkowe
    cukier puder do posypania

Rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rogaliki drożdżowe 1. Palmę utrzeć z jajkami. Drożdże pokruszyć w misce, dodać cukier i lekko podgrzane mleko, wymieszać.
    Mąkę przesiać do miski, dodać palmę utartą z jajkami, następnie drożdże. Dokładnie zagnieść i uformować kulę, którą zawinąć w gazę lub ściereczkę. Włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą i poczekać aż ciasto wypłynie, ok 15-20 minut. Po wypłynięciu ciasto odwinąć, podzielić na 5 części, każdą po kolei rozwałkować. Rozwałkowane ciasto kroimy na 8 trójkątów, na każdym układamy marmoladę, zwijamy od dłuższego końca i formujemy rogaliki. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 20-25 minut w 180 stopniach. Powinno wyjść ok. 40 rogalików. Posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy