Rogaliki drożdzowe z makiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Są bardzo proste do wykonania jednocześnie przywołują tyle cudownych wspomnień z dzieciństwa.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 570 g mąki pszennej
    24 g świeżych drożdży
    200 ml mleka
    65 g masła (np. roślinne)
    5 łyżeczek cukru
    2 jajka
    szczypta soli
    ok. 300 g masy makowej

Rogaliki drożdzowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepis na 25-30szt:
    Drożdże rozpuszczamy w lekko ciepłym mleku i dosypujemy cukier. Do miski wsypujemy wszystkie składniki. Dolewamy rozpuszczone drożdże i mieszamy. Ciasto zagniatamy do gładkiej masy i odstawiamy na godzinę najlepiej w ciepłe miejsce.
  • 2. Wyjmujemy ciasto z miski i dzielimy na 3 części. Każdy kawałek wałkujemy na okrąg, a następnie dzielimy na 8 części (jak pizzę).
  • 3. Na powstałe trójkąty nakładany masę makową. Zawijamy rogaliki od szerszego boku do węższego. Wykładamy rogaliki na blachę i pieczemy ok 15-20 minut w temperaturze ok 190°C.

Porady

Jeśli ktoś nie przepada za masą makową wersja z marmoladą lub Nutellą również świetnie się sprawdzi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy