Rogaliki drożdżowe z mango

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne rogaliki drożdżowe nadziane kawałkami świeżego mango.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na rozczyn:
    25 gram świeżych drożdży
    125 ml ciepłego mleka
    1 łyżka mąki
    1 łyżka cukru
    Pozostałe składniki:
    pół kilograma mąki tortowej
    4 łyżki cukru
    100 gram roztopionego masła
    2 jajka
    szczypta soli
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1 duże, dojrzałe mango
    jajko do posmarowania

Rogaliki drożdżowe z mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy resztę składników na rozczyn i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

    Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, masło, jajka, sól, cukier waniliowy oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto, a następnie dzielimy je na 4 kulki. Każdą z nich rozwałkowujemy jak na pizzę i kroimy na 8 trójkątów.

    Mango kroimy w kostkę. Nakładamy owoce na ciasto i zawijamy rogaliki. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem.

    Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy