Rogaliki francuskie

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pyszne drożdżowe rogaliki

  • 3 godz.

Składniki:

  • 60 dkg mąki krupczatki
    5 dkg drożdży
    1 szkl.ciepłego mleka
    1/2 szkl. cukru
    2 całe jajka
    1 margaryna
    Marmolada lub czekolada do środka

Rogaliki francuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z cukrem i mlekiem,w misce wyrobić mąkę,margarynę,jajka dolewając wymieszane drożdże z mlekiem.Wyrobić aż będzie odchodziło od ręki,w razie potrzeby można dodać mąki,Ciasto wyłożyć do ściereczki i wstawić do miski z zimną wodą na 45 minut.
    Wyłożyć na stolnicę,rozwałkować cienko,kroić kwadraty i układać marmoladę lub czekoladę,zwijać rożki,układać na blaszce posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku(160*) na złoty kolor

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy